Mergeam spre centru. Apucasem pe strada Erou Lt. Radu Nicolae, strada mea, spre capătul dinspre şoseaua naţională. Intenţia era clară, să demarez un reportaj despre Mizilul interconfesional. Treceam, bun înţeles, pe lîngă biserica cea nouă, model maramureşean, cu care mizilenii se tot laudă. O laudă care nu foloseşte la nimic, în fond, cîtă vreme nu reprezintă pe nici un mizilean, deşi unora le stă bine să se înşele. Şi mai ales nu reprezintă oraşul, nici zona capătului de Bărăgan unde se află Mizilul, nici dealurile Tohanilor care încep să se înalţe la numai 4 km distanţă nord. După cum biserica de piatră din Tohani nu e reprezentativă, pentru simplul motiv că e făcută de meşteri italieni la comanda celor care au avut proprietăţi în zonă -- şi prinţul Nicolae, printre alţii. Crucile de piatră, lucrate la Pietroasele, Bădeni ori Năeni, da, sînt reprezentative pentru toată zona asta de cînd Brîncoveanu a avut moşii pe-aici. Dar asta, cu reprezentativitatea, e o altă discuţie.
După ce am fotografiat monumentul de lemn înalt de treizeci şi ceva de metri, altfel bine executat, am cotit pe strada Nicolae Bălcescu, fosta stradă Carol. Era mai-mai să mă împiedic de cele două persoane care păreau că negociază un gest. O femeie în poarta casei de la colţ. Ţinea în mînă o găină, în cealaltă un cuţit. Venise la vecinul ei. Era vremea sfîrşitului liturghiei. În fiecare dintre bisericile ortodoxe din oraş Iisus Hristos se făcuse deja, la ora aia, şi pîine, şi vin -- mă rog, de fapt, invers. La colţul de stradă din apropierea bisericii, femeia cu găina şi vecinul ei s-au înţeles degrabă. Găina a trecut în mîinile bărbatului, iar el a înaintat spre mijlocul străzii. A pus picioarele găinii sub picioarele lui, a întins de pasăre ca de o praştie, ţinînd-o de căpăţînă cu mîna stîngă, pentru ca dreapta să facă harşti! Capul cu creastă a fost aruncat deoparte nesimţitor, în vreme ce trupul cu fulgi a început să se zbată năbădăios pe asfaltul umed. Apoi, tacticos, bărbatul i-a înapoiat femeii cuţitul sacrificial şi s-a întors cu o mutră morocănoasă şi gesturile robotice în curtea lui. Trupul cu fulgi a continuat să se zbată pe un traseu imprevizibil. Înainta serios spre intersecţia cu strada Erou Lt. Radu Nicolae, unde circulaţia era mai intensă. N-a ajuns, totuşi, în vîltoarea gazelor de eşapament.
Una peste alta, mă gîndeam continuîndu-mi drumul spre centru, lucrurile astea au rămas aşa, văzusem prea bine. Mă oprisem curios, cerusem permisiunea să fotografiez -- nu fusese nici o problemă. Aşa se întîmplă numai la ţară, se iese cu pasărea în drum pentru a-i lua viaţa. Întotdeauna m-am întrebat de ce aşa şi nu altfel. De pildă, s-o tai în curte, ferit de ochii vecinilor ori ai trecătorilor necunoscuţi. Asta dacă nu cumva strada sau chiar oraşul întreg nu e de fapt o familie un pic lărgită, faţă de care nu se cuvine să ai asemenea reţineri. În copilărie, cînd mergeam în vacanţe la ţară (Tătaru), mi s-a întîmplat de multe ori să fiu eu cel cu cuţitul. Eram rugat, iar eu atîta aşteptam. Ce mare lucrur să-ţi dovedeşti bărbăţia dacă ai un cuţit în mînă? Atunci nu-mi închipuiam însă că la Mizil se întîmplă la fel. Am mai tăiat găini, cocoşi, raţe, porc, însă numai în curte. Măcar pentru o minimă decenţă alegeam să fiu de o parte a gardului, iar de partea cealaltă lumea din jur. Au trecut aproape 30 de ani şi satul e instalat în bună regulă într-un orăşel ca multe altele din România. Un orăşel prahovean. Un fost orăşel socialist. Un actual orăşel european. Un fost tîrg de negustori, cu o identitate forjată printr-un amestec continuu de populaţie -- munteni şi cojani, români şi ţigani (acum aproape 30%), ungureni aşezaţi în multe locuri din vecinătatea Mizilului, o colonie de bulgari la început de sec. XX, refugiaţi basarabeni din al doilea razboi mondial, apoi cîte-un neamţ, un turc, un sîrb, un evreu, un grec -- nu ştiu dacă suficient pentru a se pretinde un tîrg cosmopolit, dar cu siguranţă insolit. Azi, mai degrabă un amestec rural fără memoria nici măcar a propriei sale ultime sute de ani. În 2000, cînd am adus-o pe Jill Masino, o americancă umblată în multe locuri din lume, să vadă Mizilul şi Drăgaica de la Buzău, coborînd în gară a exclamat: Uau, e ca în India!
Ultima poza e foarte sugestiva, cu "sacrificiul" la "piciaorele" prostanacului... :)
RăspundețiȘtergereAltminteri, nenea are o privire profesionista (poza 2)...
nenea pare de-a dreptul abrutizat de atita practica sacrificiala. dar cred ca e vorba mai degraba de propriul sacrificiu.
RăspundețiȘtergerealtfel, imaginile se pot interpreta in fel si chip, mai ales simbolic.
de pilda, pe coltul acela, deasupra usii scrie BRUTARIE. deci oamenii astia stiu sa traiasca, sa manince. ori, au o foame zdravana, de basm.
apoi, mai e indicatorul STOP. STOP scurgerilor de singe.
super tare ....crima in mizil :) eu am facut un radio....http://tzitzi.mine.nu:8000/listen.pls bine ii dau drumu dupa ora 16 cand vin de la servici...eu vreau sa fac ceva frumos...poate ne intalnim cu totii si facem o petitie
RăspundețiȘtergerefoarte bine, cu radioul. dar petitie pentru ce anume?
RăspundețiȘtergereo sa incerc sa ascult si eu postul tau. merci pentru informatie
imi doresc sa facem un post de radio local , stiri , reclame , lucruri din viata mizilenilor
RăspundețiȘtergeremergem pe net intai si apoi daca ne ajuta Domnu ' poate dam si pe unde
@alexandru pletea
RăspundețiȘtergerepe net il pot prinde si mizilenii plecati din tara. desigur, si pe unde poate functiona. dar intrebarea e: exista "coaie" pentru a face ceva in asa fel incit sa iasa bine? adica sa nu fie ridicol? pentru ca mizilenii au caterinca in singe, desi nu prea mai sint mizilenii aia de altadata, de te faceau sa rizi din orice...
in orice caz, mi-ar placea ca asa ceva sa fie un proiect independent, nicidecum subordonat primariei, de pilda. cind exista un comandament oficial, un astfel de radio nu va mai fi liber dupa primele 5 minute si va deveni un oficios.
daca te gindesti serios la asa ceva, ti-as putea furniza citeva idei.
astept ideile tale...ar fi o chestie misto...cum zic cei de la parazitzii : am niste filme-n cap
RăspundețiȘtergere@alexandru pletea
RăspundețiȘtergeretrimite-mi proiectul tau pe adresa cosmanolo@yahoo.com ca sa-mi dau seama ca ce te-as putea ajuta. si vorbim una, alta...