Totalul afișărilor de pagină

luni, 13 aprilie 2015

Cultura la Mizil

Mizilul a iubit cultura. Nu știu dacă dintotdeauna, pentru că nu știu care vor fi fost începuturile Mizilului. Știm măcar că la Mizil s-a făcut școală și, mai mult decît atît, acolo, adică aici, a fost și un teatru. Teatrul Mareș. Dar toate acestea, școala și teatrul, nu erau suficiente, firește. Așa că atunci cînd s-a simțit nevoia unui cerc cultural, s-a făcut. Nu poți împiedica setea de cultură. Mizilenii trebuiau adăpați. Iarăși nu am habar ce se va fi întîmplat la și cu acest cerc, la care probabil oamenii trebuie să se fi adunat totuși la o masă patrată ori dreptunghiulară. Ceva tot ne-a rămas din vremurile acelea însetate. Urme cu mici delicii de satiră. Nici nu se putea altfel.

Furnica, an 9, nr. 39, mai 1913



 
Realitatea ilustrată, an 5, nr. 253, 3 decembrie 1931

Gazeta Municipală, 4 februarie 1944
Și pentru că în provincie și varieteul e cultură, nu-i așa, o tendință un loc comun: Mizilul.

Realitatea ilustrată, an 8, nr. 413, 19 dec 1934
 

7 comentarii:

  1. sa se refaca cripta familiei spirica anastasiu din mizil si apoi sa mai vorbim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astăzi am plătit pe in angajat al cimitirului să facă curățenie la cripta. Am aprins si o candelă.

      Ștergere
  2. sa inteleg ca in lipsa acestei cripte nu se poate vorbi despre subiect? cine trebuie sa refaca aceasta cripta si de ce? recunosc, ma induce in eroare acel „si apoi sa mai vorbim”.

    RăspundețiȘtergere
  3. exista si o strada cu numele acestui primar.daca nu ma insel s-au decernat premii culturale cu numele lui. normal ca primaria trebuie sa se ocupe de refacerea cavoului.

    RăspundețiȘtergere
  4. primaria nu face mare lucru pentru cei in viata, ce sa mai zic de cei morti, fie ei indivizi merituosi sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  5. cu scuzele de rigoare ca intervin mereu. cripta fostului primar spirea anastasiu se afla in imediata apropriere a cavoului familiei mares catalin actualul director al salii de sport.

    RăspundețiȘtergere
  6. e ok ca apar comentarii. asta si este ideea blogului, de comunicare.
    e bine de stiut detaliul asta cu cripta, poate se mobilizeaza totusi cei care apreciaza ce a facut Spirea Anastasiu si se repara ce e de reparat. si poate si readus un pic in atentie, pentru ca are de ce.

    RăspundețiȘtergere

sari pe taste!