În 1891, un doctor, Șuțu, membru al consiliului sanitar superior, realiza o inspecție în circumscripția VII sanitară, care cuprindea județele Buzău, Râmnicu-Sărat, Putna și Ialomița. Inspecția se finalizează cu un raport pe care-l adresează ministrului de interne. Din raportul narativ, publicat în Monitorul Oficial (no. 81, duminică, 12 (24) iulie 1892), descoperim nu doar relatare a stării spitalului comunal, a calității serviiciului sanitar, ci și o scurtă descriere a orașului și o critică adresată primăriei.
Fascinant limbajul de acum 100 de ani. Se vede treaba că și pe atunci Băile Boboci erau lăsate în paragină.
RăspundețiȘtergere124 de ani chiar. Baile Boboci au alternat perioadele bune cu cele dezastruoase. din pacate, azi sint in paragina din ce stiu eu, cu toate incercarile de dupa 1989 de a le resuscita. primaria nu face mare lucru pentru oras, de unde sa mai aiba bani si pentru Baile Boboci. ba chiar am auzit ca primaria ar fi destul de aproape de faliment.
RăspundețiȘtergerebaile boboci apartin de satul boboci component al comunei jugureni. baile sunt in administratie primariei mizil.complicata arondare. foare greu de investit undeva la 20 km de urbe.
RăspundețiȘtergereProprietarul din a doua jumatate a sec. XIX a Bailor Boboci, este vorba de Ion Craciunescu, a lasat prin testament Baile Boboci pe obrazul bisericii de la Boboci, petru folosinta scolii de la Mizil, care i-a si purtat numele. Printr-un decret regal datat la 1844 se face lumina in problema administrarii averii Craciunescu, tinindu-se seama de testamentul acestuia. Asa incit administrarea revine Consiliului Comunal Mizil, unde se afla si acea scoala, in folosul careia trebuia folosite toate celelalte proprietati lasate pentru acest scop (finantarea scolii). Aceasta a fost ratiunea acestei arondari, vointa testamentara a fostului proprietar. Au fost primari mai priceputi, altii mai lichele, asa ca situatia Bailor Boboci a fluctuat. Dar intotdeauna, ce a fost bine sau rau la baile Boboci s-a datorat Mizilului, fie ca a fost vorba de Consiliul Comunal sau de primarie. Complicata, intr-adevar administrarea la distanta. Numai ca nu sint 20 km, ci cam 10,6 km dupa www.distanta.ro sau 8 km dupa aprecierile din interbelic, cind distanta asta era trecuta pe cartile postale. Pentru mai multe informatii despre Baile Boboci am o postare aici, in caz ca nu o stiti: http://miziliada.blogspot.ro/2013/06/baile-boboci-i.html
RăspundețiȘtergerenu am vrut sa polemizez cu nimeni. sunteti mult mai informat ca mine.dar in contextul actual, uitati-va cum arata strazile din mizil, primaria veche.... si atunci de unde bani pentru baile boboci. tatal meu a facut scoala primara la baile boboci cred ca prin anii 1930. cu stima si respect.
RăspundețiȘtergereNu e vorba de polemica. Sint de acord ca Baile Boboci se gasesc intr-un stadiu de degradare. Pe de alta parte, legea e lege si trebuie respectata. Problema este aceea a primarilor care nu vad dincolo de propriile interese. Si a alegatorilor care se fac ca nu vad ce face si ce nu face primarul. Ar trebui ceva mai multa indignare in oras. Primarul parca prea si-a pus calcaiul pe gitul mizilenilor.
RăspundețiȘtergere