Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 13 mai 2009

Povestea unei maşini de curăţat porumb

Aceasta este o poveste despre o maşinărie artizanală folosită la curăţatul porumbului. Mi-a spus-o chiar cel care a meşterit-o. Ion Ciopârtac îmi este vecin, pe strada Valea Jiului. În anii ’90 tatăl meu a închiriat de cîteva ori maşina cu pricina, aşa am a ştiut de existenţa ei. A lor, de fapt, pentru că Ion Ciopârtac avea cîteva exemplare de pe urma cărora făcea ceva bani sau produse, o dată ce venea toamna. Anul trecut, cînd la Muzeul Ţăranului Român s-a lucrat la expoziţia Hrana, mi-am amintit de ciudăţenia metalică a vecinului meu şi m-am pornit spre Mizil pentru a-l descoase un pic. În cele din urmă m-am întors la Bucureşti şi cu obiectul, şi cu povestea lui (pentru o vizualizare a maşinii în contextul expoziţiei accesaţi postarea anterioară). Iată istoria acestui utilaj al gospodarului mizilean aflat - ca tot românul - în nefîrşită tranziţie :

«Asta e facută acum vreo trei’jde ani. O foloseam la porumb, la ţară. De la ţară am venit cu ele aici, vreo 10-15, şi din ele am mai vîndut. Am vîndut una în Gura Vadului, una în Perşinari, una în Amaru, una la Buzău. Am mai făcut şi d-astea cu două guri, da’ cînd băgai în ele se oprea motoru’, se ardea. După aceea am început să le fac cu cîte o singură gură. Eu sînt din Amaru (jud. Buzău) defel, dar locuiesc în Mizil de 45 de ani. Maşinile le-am făcut prin colegi, prieteni care lucrau la MFA (n. a. uzină mecanică care a aparţinut de Ministerul Apărării Naţionale), îi plăteam pe ei, mi-aduceau diferite piese, şi roţile-astea mari le luam de pe la combine, din-alea stricate, altfel nu prea le găseşti. Se mai fac şi din aluminiu, da’ te costă mult. Mai vine lumea şi-acum. Fac şi-acum maşini din-astea, le fac la comandă. Pe-astea de-acasă le închiriez cu trei duble pe zi. Le dau dimineaţa şi le iau seara. Faci cu ele 5 saci la oră dacă lucrează doi oameni. Unu’ bagă porumbu’, unu’ trage cocenii. Poate omu’ să bată şi o sută de saci pe zi, eu o-nchiriez cu trei duble de boabe. Nu pot să mă duc să stau lîngă el toată ziua. Dacă-s pensionar... O ia dimineaţa, o aduce seara sau a doua zi şi vine cu porumbu’... Care n-are, mi-aduce bani... Cam la 150.000 lei (15 RON) dubla, ar veni aproape 500.000 lei pe zi. Prima am făcut-o după aia a lu’ tata-mare al meu care a murit la 99 de ani. A avut el una, dar era din lemn, îi dădea la manivelă. Da’ eu, ca să mă experimentez, le-am făcut pe pinioane, pe rulmenţi, lagăre şi motor... A fost concepţia mea, dar după aia de la tata mare. Şi pe urmă, după ce am început să le vînd, au apărut şi la stat, la magazin, ăştia de la Flacăra, din Ploieşti au făcut pentru vînzare, din fontă. Dar astea din magazin sînt pe lagăre şi se strică. Eu pe-ale mele le-am făcut pe rulmenţi. Mai vine lumea şi face comandă cîte-o maşină. La o lună de zile vine şi mai cere cîte una. Le fac cu băiatu’ meu. Acum am vreo 3-4, o să mai fac vreo 4-5... Dar vreo 3-4 trebuie să mai opresc şi pentru mine ca să le închiriez. Nimeni nu mai face maşini din-astea. Mulţi vin pe la mine să le dau patentu’ şi nu-l dau. Dacă le dai capacu’ jos, te uiţi la ele cum sînt, te duci la strungar, ţi le face. Acum se mai experimentează lumea, le face. Dar sînt migăloase. Înăuntru sînt 350 de dinţi care bat porumbul, care-l rotesc. Merge de mănîncă pămîntu’. Şi nu rămîne mai mult de o boabă pe cocean.» (iunie 2008)





15 comentarii:

  1. are și bunicu' una cu manivela :D e tare veche și încă se mai tine ...

    PS:tare blogul tău :) îl citesc mereu cu plăcere pt ca ma interesează istoria orașului nostru drag:Mizil

    RăspundețiȘtergere
  2. @ 1acolo: nu vrei sa povestesti despre bunicul tau si masinaria lui de curatat porumb? sau despre orice altceva? despre jocuri din copilarie sau atmosfera de la filmele vazute in copilarie la cinematograf sau mecciri de fotbal memorabile ale Stelei Mizil sau orice ai vrea sau ai avea de povestit. ce zici?

    RăspundețiȘtergere
  3. UN ORAS DE CACAT PLINI DE OAMENI DE CACAT.

    RăspundețiȘtergere
  4. e posibil sa ai dreptate. dar n-ai vrea sa detaliezi? in general o afirmatie de tipul asta risca sa fie acoperita de ridicol daca nu vii cu niste completari. in definitiv, orice oras de pe lumea asta are cacatul sau urit mirositor care de la locuitorii sai vine mincindu-le pamintul, asfixiind aerul. poate ca ai motivele tale. nu cred ca e cel mai rau loc din Romania. am vazut multe locuri despre care as putea spune acelasi lucru. dar am reusit sa vad si parti bune. asta pentru a nu lasa amaraciunea sa-si faca loc in mine.

    RăspundețiȘtergere
  5. nicufratea@yahoo.com5 ianuarie 2010 la 10:50

    Vreau si eu o masina de curatat porumb.Rog contactati-ma pe adresa:nicufratea@yahoo.com.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. Cum pot sa intru iau legatura cu Dl. Ciopartac..ca s-ar putea sa-mi fie ruda?

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Nicu Fratea
    o sa incerc sa iau legatura cu cineva care ar putea sa mearga la el si sa-i ia niste date de contact, un nr. de telefon.

    @ DeeJai M
    sta pe strada Valea Jiului, nu stiu exact ce numar. n-am un telefon al lui, dar ma pot interesa.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ esteu
    Desi nu sunt din Mizil, thx de info.. Oricum, daca ai putea face rost de un nr. ceva..ar fi super...

    RăspundețiȘtergere
  9. @DeeJai M
    imi puteti da o adresa e-mail pe care sa va trimit numarul domnului Ciopîrtac?

    RăspundețiȘtergere
  10. @esteu
    mail-ul la care te rog sa trimiti numarul domnului Ciopartac este: my.ki.geo@gmail.com
    Mersi frumos.

    RăspundețiȘtergere
  11. baaaaaaaaaaaaaaaaa: ce naiba trebuie sa se dea rahat cu o masinarie du' pa vremea lu pasvante chioru' ce naiba uooooo uoooooo uoooo

    RăspundețiȘtergere
  12. @ Anonim
    Nu cred ca "se da rahat" omul din fotografie, daca asta ati vrut sa spuneti. Eu l-am fotografiat pur si simplu, nimic mai mult decit o documentare. Apoi e treaba fiecaruia sa considere ceea ce crede de cuviinta ca poate fi documentat. Masinaria aia "du' pe vremea lu pasvante chioru'" e importanta si explica multe lucruri. Oamenii se pot asocia si isi pot cumpara in comun masini agricole (nu ma gindesc la fostele CAP-uri), si astfel pot trece greutatile in lucrul pamintului, care de altfel sint considerabile daca te inhami tu si familia ta, fiind nevoit sa paelezi la tot felul de solutii artizanale. Poate fi vorba si de un spirit individualist aici, poate fi vorba si de creativitate -- masinaria cu pricina in sine poate sta in orice muzeu care se respecta. Prin urmare, nu te gindi la omul cu burta goala privind spre aparatul foto. Fotografia asta va fi document peste niste ani.

    RăspundețiȘtergere
  13. nenea ciopartac are penultima casa pe str. si e ok.

    RăspundețiȘtergere
  14. E de bine atunci..! (Un Ciopartac)

    RăspundețiȘtergere

sari pe taste!