Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 28 martie 2012

Marea ieșeală

Zilele trecute văzusem pe facebook, mai exact pe grupul Mizil, știrea care anunța un tur cu bicicleta prin împrejurimile orașului pentru data de 1 aprilie 2012. Organizatori: Marius Bratu aka 1acolo și Alexandru Pletea. Traseul: Mizil - Valea Unghiului - Marginea Pădurii; întoarcerea nu era încă fixată, dar era sugerată varianta prin Băile Boboci.


Din cîte știu, nu ar fi ceva tocmai nou. Mitu de la Ligă (Liga Tineretului Ortodox din oraș) pusese la cale așa ceva anul trecut, dacă nu mă înșel. Fuseseră pe la Jugureni, Lapoș, dar nu mai țin minte traseul de întoarcere. Tot anul trecut, știu că în zonă a mai fost organizată o cursă, sprijinul financiar venind din partea unei firme din Urlați (Dealu Mare?). Fapt este că dealurile din nordul Mizilului sînt o zonă explorabilă, puțin cunoscută de altfel, unde se pot face tot felul de descoperiri. Descoperiri în sensul prim: nu știam că aici e... Există deja trasat un Drum al vinului; există Pietroasa cu tezaurul celebru; există Crucea Manafului, undeva între vii, pe o potecă aflată între satul Greceanca și șoseaua dintre Săhăteni și Năieni; există cariera, se pare că din timpul ocupației romane, de la Bădeni; există tabăra de sculptură de la Năieni; mai este releul, și pădurea de pin (și mesteacăn?) imediat după; există un mic muzeu la Tohani; sînt Băile Boboci; și, în fine, șantierul arheologic de la Budureasca. Probabil că zona are și alte atracții. Pînă una-alta, iată pe hartă traseul cursei de pe 1 aprilie 2012:


Cum cu 1acolo (Marius Bratu) mai schimbasem unele păreri pe varii subiecte postate aici, m-a rugat să le promovez evenimentul. Să preiau comunicatul lui era prea facil - dacă nu l-ați citit, o puteți face aici. Am gîndit că mai nimerit ar fi să pun repede pe hîrtie niște întrebări, ar fi ceva mai proaspăt așa. I le-am trimis într-o oarecare grabă, 12 mi-au ieșit, și am primit răspunsurile foarte prompt, așa încît sper să aveți ceva mai multe informații despre cursa de biciclete de pe 1 aprilie.

1. Cum de v-ați gîndit la un traseu pe biciclete pentru dezmorțire și nu la un turneu de fotbal, baschet ori tenis de cîmp?
R: Am dat un search pe google pentru "Mizil", apoi am selectat să-mi apară cele mai recente știri, postări de bloguri, video etc; acolo am găsit și detaliile unei ieșiri cu bicicletele organizate de pasionații acestui mijloc de transport. Traseul a fost București-Mizil via Căldărușani, un total de aproape 90 km. Mi-am zis în gând: Dacă oamenii ăștia pot să facă 90 de km de la București spre Mizil cu bicicleta, noi de ce nu putem să facem un traseu de 16 km? Atunci m-am decis că trebuie să facem și noi un asemenea eveniment. Am ales un traseu pe biciclete și nu un turneu de fotbal pentru că e ceva nou pentru Mizil. Fotbal s-a mai jucat la Mizil, însă cu bicicleta în grup nu cred că s-a ieșit până acum în acest mic oraș.
2. Au mai existat în ultimii ani astfel de ieșiri în împrejurimi? Cine le-a organizat?
R: Nu știu dacă s-a mai organizat un asemenea eveniment, nu cred. Dacă se organiza, sigur eram prezent.
3. Am văzut în comunicatul de pe blogul tău (1acolo.blogspot.com) că aveți nevoie și de sponsori. Chiar este necesar un sponsor pentru  o ieșire în natură?
R: La finalul drumeției, când o să ajungem la destinație, o să avem și o acțiune de ecologizare a zonei Valea Unghiului. Avem nevoie de saci menajeri, mănuși, apă plată, lucruri mărunte și m-am gândit că un sponsor ne poate ajuta să rezolvăm aceste probleme minore.
4. La efortul pe care îl presupune o astfel de cursă crezi că poate fi combinată în mod eficient și cu o acțiune ecologică?
R: Persoanele cu care eu am vorbit sunt încântate de această acțiune ecologică, însă cât de bine o să iasă o să vedem. Oricum, n-o să fie totul contra timp, o să ne relaxăm un pic acolo sus ca să ne adunăm forțele pentru faza următoare (ecologizarea zonei).
5. Există în Mizil o asociație sportivă sau o instituție care să organizeze în mod regulat astfel de evenimente? Se pot organiza și fără sprijin instituțional, în afara vreunei nedorite politizări, cîtă vreme există entuziasmul participării și o oarecare coeziune a unui grup în jurul căruia să se adune și alți doritori de mișcare?
R: Din păcate nu există o asociație sportivă sau o instituție care să organizeze în mod regulat astfel de evenimente. Eu cred că se pot organiza astfel de evenimente și fără sprijin instituțional, atâta timp cât sunt oameni cu mentalitate și cu dorința să facă ceva frumos, să îmbine utilul cu plăcutul.
6. Se știe că unele cluburi de sport de tradiție, care în alte țări au apărut acum o sută și ceva de ani, au avut ca punct de plecare tocmai ceea ce aminteam înainte: un grup și entuziasmul. O serie de evenimente de acest fel cu o organizare fără implicări instituționale stufoase poate arăta și demonstra un vid de autoritate, lipsa de idei și de inițiativă într-un domeniu, cel sportiv, din partea celor care ar putea face mai mult: școli, administrația publică locală. V-ați gîndit și la așa ceva, la o asemenea cale?
R: Cum spuneam și mai sus, se poate face ceva și fără sprijinul unor instituții, tot ce ne trebuie e să avem oameni doritori, unitate și  voință.
7. Știu că împrejurimile Mizilului sînt destul de ofertante. Cum ați ales traseul?
R: Nordul Mizilului oferă mai mult decăt restul zonelor din apropierea lui, și anume: dealuri, văi, peisaje frumoase, locuri pline de istorie, păduri etc. Am zis să alegem un traseu cât mai interesant, să nu fie plictisitor dar nici greu accesibil.
8. Aveți de gînd să repetați evenimentul? Mă gîndesc la un turneu cu etape la două-trei săptămîni, care să includă trasee suprapuse, de exemplu, pe ”Drumul vinului”, sau care să includă locuri-popas cu o oarecare însemnătate, poate nu doar locală: Pietroasa (pentru tezaur), Năieni (pentru tabăra de sculptură), Bădeni (pentru carierele de piatră), Budureasca (pentru șantierul arheologic) etc. Întreb pentru că ”Marea ieșeală” sugerează mai degrabă mai degrabă un eveniment singular.
R: Da, m-am gândit și la alte ieșiri. Dacă evenimentul programat duminică (1 Aprilie 2012) o să fie unul de succes și dacă o să se observe un interes mare pentru acest mod de a te deplasa, e păcat să nu organizăm și alte evenimente de genul.
9. Nu vă temeți totuși de un posibil efect negativ al suprapunerii evenimentului pe Ziua păcălelilor?
R: Am luat și această chestiune în calcul, am specificat în descrierea evenimentului că nu este păcăleală, iar cei care participă la eveniment au înțeles că nu e o glumă și tratează evenimentul cu seriozitate.
10. Veți avea asigurată o colaborare cu poliția locala și eventual cu spitalul pentru rezolvarea promptă a eventualelor incidente?
R: Momentan nu avem o confirmare din partea poliției locale/spitalului orășenesc. În zilele următoare o să discut cu celălalt organizator al evenimentului și o să încercăm să rezolvăm și această problemă.
11. Participanții pe care scontați trebuie să fie mizileni sau nu există restricții?
R: Marea lor majoritate sunt din Mizil, însă și-au anunțat prezența și persoane din localitățile limitrofe orașului, chiar și din Ploiești avem câțiva doritori. Cine dorește să participe este liber s-o facă, nu ținem cont din ce zonă provine participantul, însă îi sfătuim ca bicicletele lor să îndeplinească anumite condiții minime pentru a participa la eveniment.
12. Cît credeți că va dura cursa? Se va încheia cu o petrecere?
R: Ora plecării este 11 dimineața, după aproximările mele cred că întoarcerea o să fie în jurul orei 18:00. La un "After Party" nu m-am gândit, însă Alexandru Pletea se pricepe destul de bine la evenimente de genul, și dacă o să-i fie propusă și o petrecere după încheierea evenimentului, sigur nu o să ne lase la greu.
Succes!
Mulțumim !

3 comentarii:

  1. Greșisem adresa :) Cum ziceam,Mitu de la liga a făcut astfel de ieșiri cu un grup bine definit,tineretul care frecventa liga ... Nu a invitat toți tinerii din oraș sa participe la asemenea ieșiri cu bicicletele.

    RăspundețiȘtergere
  2. ți-am răspuns deja la sfîrșitul postării anterioare. uită-te acolo, nu mai dau copy / paste.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bravo Marius pentru initiativa si bravo lui Cosmin pentru stiri.

    Ar fi buna o astfel de initiativa si pentru copii. L-as aduce pe baietelul meu, care e mare amator de ciclism, acum face si panta, cand il vad eu nu sunt linistita, dar cu casca nu e problema.

    Mai greu e cu cei 2000 km de la Strasbourg la Mizil...

    Anca M.

    RăspundețiȘtergere

sari pe taste!