Totalul afișărilor de pagină

marți, 9 iunie 2009

Ruină / rugină:
rime pentru stadionul din Mizil


Azi am primit de la un mizilean - 1acolo - următoarea petiţie (http://www.petitieonline.ro/petitie/petitie_pentru_refacerea_stadionului_din_mizil-p26473051.html), adresată primarului Emil Proşcan, care vizează sensibilizarea autorităţilor locale pe un subiect care acum douăzeci şi ceva de ani făcea oraşul să fiarbă:

„Stadionul Tineretului din Mizil a găzduit echipe precum Rapid Mizil și apoi Steaua Mizil, echipe ce au evoluat în eșantioanele secunde ale fotbalului romanesc încă din anii 30-40, dar care au făcut istorie. Astăzi stadionul este o ruina, o istorie vie nu trebuie uitata și îngropată în trecut, ea trebuie sa renască cu ajutorul nostru.”

Intrăm în subiect abrupt: printre mizileni este cunoscută vizita de astă toamnă pe care Adrian Năstase a făcut-o la Mizil împreună cu oficiali ai clubului Dinamo pentru o presupusă reabilitare a bazei sportive. Se prea poate să fi fost doar o diversiune cu rolul de a sensibiliza microbiştii mizileni care nu au uitat meciurile memorabile din anii ’80 şi începutul anilor ’90. Adrian Năstase a ieşit deputat de Mizil, dar de stadion nu s-a mai auzit nimic. Umbla vorba prin oraş că primarul, rapidist înfocat, ar fi încercat să demareze nişte discuţii cu oficiali ai Rapidului pentru a readuce fotbalul la Mizil. O fi adevărat, dar cine poate verifica? Stadionul arată la fel ca acum un an. O ruină, o rugină. Cu ziduri ca de puşcărie, cu o clădire - în care se putea face cantonament, dotată cu sală de forţă, dormitoare – distrusă, devastată, devalizată. Gradenele au fost smulse, scheletul metalic al tribunelor pare un exerciţiu de imaginaţie al unor sudori după o vizită la Muzeul Antipa. Printre coastele metalice cuprinse de rugină, vegetaţia îşi face loc în voie. Am găsit chiar un rug de mure. Cînd şi cînd în faţa porţilor stadionului zăreşti o aglomerare de maşini scumpe care semnalează totuşi o activitate sportivă. Gardul care desparte terenul de tribune este spart pe alocuri. Pot trece pe acolo şi oameni şi animale. Şi vezi, de fapt, o combinaţie stranie, aşa cum trebuie să fi fost fotbalul la începuturi - un joc serios îngreunat de burţi inestetice, asezonat ici-colo cu un păscut posac, înconjurat de fierătaniile speriate şi ele de propria lor existenţă. Fotbalul s-a înstrăinat, e lucru sigur. Jucătorii mizileni care mai au o vîrstă potrivită pentru un fotbal încă practicabil îşi văd de treabă la echipele comunelor din jurul Mizilului, active în liga judeţeană: Victoria Fîntînele şi Podgoria Vadu-Săpat. În final, să spunem totuşi că o utilitate mai are incinta acestui stadion mîncat de indolenţă şi nepricepere. În spatele tribunelor poţi vedea spinări de nisip şi balastru – materia primă pentru asfaltarea străzilor oraşului. De asemenea şi grămezile de piatră cubică extrasă din pavajul care încă dădea oraşului un farmec de tîrg, acum reperabil doar în literatură şi în albumele cu cărţi poştale ale anticarilor. Măcar de-ar fi folosite pentru amenajarea aleilor din parcul ciuntit de apariţia unei biserici maramureşene (!!!) şi a unei Sali de sport (tip Adrian Năstase).
Istoria recentă stadionului - după retrogradarea Stelei Mizil în divizia C, urmată de cedarea locului altei echipe, care a făcut ca fotbalul să dispară încet din oraşul unde timp de vreo zece ani se decidea echipa care promova în divizia A - este legată de procesul civil dintre Uzina Militară, care investise în baza sportivă, devenită apoiobiectiv militar, şi primărie, ca fost proprietar. Baza sportivă a început să se surpe o dată cu recăpătarea proprietăţii de către primărie asupra incintei stadionului. Probabil că lipsa unei experienţe în gestionarea şi administrarea unei asemenea baze sportive a dus la accentuarea degradării, începută deja prin nefolosire şi absenţa unei paze din partea autorităţilor locale.
O scurtă istorie fotbalului mizilean alături de cîteva fotografii aici, plus alte cîteva imagini edificatoare pentru o tristă cronică unui prezent (sportiv) continuu:












11 comentarii:

  1. am primit un e-mail de la domnul primar si eu am inteles in felul urmator:
    -stadionul a intrat in administrarea primariei
    -au inceput lucrarile de restaurare ale stadionului dar necesita timp si bani
    -nu sunt bani suficienti dar exista o echipa de box si handbal (pe mine nu ma incalzeste cu nimic)
    -trebuie sa sensibilizam agentii economici din oras
    -sa gasim sponsori din oras,sponsori care n-au fost gasiti de Domnul Primar ...
    -viitorul suna bine :)) cu o asa criza gasim sponsori cand o sa ninga in August
    -banii din fondul consiliului local se duc pt moment in spatii verzi,strazi si canalizari

    RăspundețiȘtergere
  2. Din cîte ştiu, aşa, din auzite, dar nu bag mîna în foc pentru această informaţie, primarul Emil Proşcan are o funcţie, nicidecum de lepădat, la Bruxelles, într-un organism al primarilor oraşelor. Ştiu sigur că este secretar general al Asociaţiei Oraşelor din România. Mai este membru în Comisia pentru cultura, educatie si cercetare (EDUC) în Comitetul Regiunilor (informaţia se găseşte aici: http://www.uncjr.ro/docs/i148_d1.pdf)
    http://www.primaria-mizil.ro/documente/articole/Seful_administratiei_judetene_si_trei_primari.pdf
    http://www.mie.ro/index.php?p=532

    Mă gîndesc că în acele organisme se pot articula proiecte cu parteneri din alte oraşe europene, s-ar putea urni ceva. Starea în care se găseşte stadionul nu arată vreo intenţie. Din ce ştiu, primăriei i-a revenit dreptul de proprietate asupra stadionului încă de anul trecut. Să dea Domnul să greşesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe de altă parte, tot legat de stadion, gurile rele anunţau un viitor mai sumbru. Se spunea că intenţiile celor din primărie ar viza transformarea stadionului în parc. Cînd mi-aduc aminte ce muncă a fost în anii '80 pentru realizarea drenajului, mi se face rău. Era pe stadion un adevărat şantier. E adevărat că la vremea aia uzina mecanică a investit substanţial, era o mobilizare generală cînd venea vorba de fotbal. Vorba aia, erau nişte generali care ţineau hăţurile: generalul Gabroveanu, care-l proteja pe colonelul Brezeanu (comandantul de atunci al uzinei), îl avea la rîndul său protector pe generalul Stănculescu. Pe filiera asta s-a ridicat Constantin Dănilescu, de la ASA Mizil, cînd era doar locotenent major, trecînd apoi la Steaua Bucureşti, şi ajuns la sfîrşitul anilor '90 la Dinamo. Mi-l amintesc cum se agita pe marginea terenului ca un leu cînd eram doar în divizia C.

    RăspundețiȘtergere
  4. PENTRU O BUNĂ INFORMARE ASUPRA SITUAŢIEI STADIONULUI TREBUIE SĂ ADAUG ŞTIREA PE CARE AM GĂSIT-O ATAŞATĂ PETIŢIEI INIŢIATĂ DE BLOGGER-UL "1ACOLO":

    Informatii
    11/06/2009
    Astăzi (10 iunie 2009) am reușit sa definitivam protocolul de predare primire al stadionului, care a fost pana acum în administrarea Uzinei MFA și care ni l-a predat în halul în care îl vedeți.
    Tot astăzi au început lucrările de restaurare a stadionului, care vor necesita timp și foarte mulți bani.
    Poate și observați ca în multe locuri din oraș se lucrează la modernizarea străzilor, spatiilor verzi, trotuarelor, rețelelor de apa, canal, etc.
    Nu dispunem deocamdată de bani suficienți pentru finanțarea unei echipe de fotbal. Avem deja la nivelul orașului echipa de box și din toamna echipa de handbal.
    Daca doriți sa va implicați, putem sa facem front comun si sa sensibilizam agenții economici din orașul nostru.
    Eu nu am reușit!
    Mulțumesc ca mi-ați scris, va aștept!
    Cu prietenie,

    Emil Proscan - Primar oraș Mizil

    ASTA PENTRU CĂ AM AFIRMAT CUM CĂ SURPAREA STADIONULUI A ÎNCEPUT ODATĂ CU PRELUAREA DE CĂTRE PRIMĂRIE A STADIONULUI CU TOATE DEPENDINŢELE.

    RăspundețiȘtergere
  5. da,are și domnul Adrian Năstase un cuvânt de spus dar mai mult Primăria se implica ... club nu s-a înființat (încă),așteptăm,nu mai durează mult,da o sa se numească în genu CS Mizil,culorile nu știu nimic,se lucrează cu juniorii momentan,se lucrează și la Stadion,încet dar sigur și din câte am înțeles sunt cumpărate niște scaune,o mașină de tuns,vopsea ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Mă ajută şi pe mine cineva cu stema Mizilului s-o plasez şi eu la mine pe blog !?!?!

    Are cineva idee cum arată şi unde o găsesc !?!?

    RăspundețiȘtergere
  7. incerc sa vad daca nu e pe o revista pe care am obtinut-o acum citeva zile. am senzatia ca am vazut o stema acolo. imi dai o adresa?

    RăspundețiȘtergere
  8. ok , hai sa reinviem subiectul stadion.. te astept in incinta stadionului sau daca nu poti vezi pagina mchamer din sunphoto. daca ai timp treci si pe la noi sa mai schimbam cateva pereri , idei ,impresii... planuri etc. si vedem daca lucrurile au sau vor evolua.
    STIMA!

    RăspundețiȘtergere
  9. @Anonim
    n-am mai intrat pe blog de ceva vreme. am mai trecut prin Mizil si am vazut ca s-au intimplat unele lucruri. da-mi o adresa e-mail sa-ti scriu si vedem cind si cum ne putem intilni. cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  10. gura voastra morti vostri aia din bazar prosti babuin melc toti prosti

    RăspundețiȘtergere

sari pe taste!