Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 28 aprilie 2012

Boris Spasici

Mizilenii mai în vîrstă poate își mai amintesc acest nume. Boris Spasici a fost un negustor, sîrb de origine, venit de la Skopje pe la 1900. Producea și vindea dulciuri, înghețată, halviță, bigi-bigi, braga etc. Nu știu dacă era singurul care ocupa acest segment. Cert este că produsele acestea sînt amintite în textele lui Ioachim Botez (din volumul Însemnările unui belfer).

Am avut norocul de a primi de la nepotul lui Boris Spasici, domnul Adrian Negoiță, cîteva imagini sugestive, pentru care am avut permisiunea de a le posta aici. Sper ca în scurt timp aceste imagini să fie însoțite și de o poveste acestui negustor.

Boris Spasici în fața prăvăliei

Ghiță, care era mut, băiatul prăvăliei lui Boris Spasici

Ghiță, băiatul de prăvălie, în tinerețe, cu tonetele ambulante


Din informațiile obținute cîndva de la tatăl meu, știam că prăvălia lui Boris Spasici era pe str. Carol, pe latura cu blocuri între colțul ocupat de Alexandra Cafe și colțul cu 24 ianuarie. Fotografia de mai jos e posibil să fi fost făcută din dreptul acestei prăvălii.





În periplurile mele prin Mizil am fotografiat și locurile de veci ale familiei. Cu o plimbare prin cimitir se poate începe o adevărată arheologie a Mizilului negustoresc, care are limitele ei în lipsa poveștilor celor din familie sau fără o descindere în arhive.









3 comentarii:

  1. sunt misu blaj vreau sa stiti, ca boris spassici a fost nasul de cununie al parintilor mei blaj si elisabeta si nasul unor surori paraschiva ,mia Ne leaga multe amintiri de el era tot nativ sarb macedonean ,dar importanta era valoarea lui de negustor ce alvita , ce inghetata, sugiucuri ,bigi bigi de vis nu am mai mancat asa ceva niciodata . pacat ca traditia nu a fost continuata, s a stins o lume si cu ia au disparut traditii de marca. Pacat dumnezeu sa i ierte

    RăspundețiȘtergere
  2. Intentionez sa scormonesc printre povestile familiei Negoita, numai ca totul depinde de drumurile mele la Mizil. V-am scris si aici, pe Miziliada, si intr-un comentariu pe blogul dumneavoastra. Voiam sa stiu daca ne-am putea intilni cumva pentru a sta de vorba.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cand nasul Boris Spasici avea pravalia si facea inghetata, nu aparuse inca inghetata ambalata Polar. Cand a aparut Polar, tentatia sa cunperi era mare, ca era mai multa si pentru noi copiii conta.Cu toate ca Polarul era mai mare, cumparam sa-mi fac placerea si de la nasul Boris. Era delicioasa, mancam incet, sa nu se termine, mi se parea mereu ca e prea putina !?...! atat de buna era !... ca sa nu mai vorbesc de alvita ...
    Am sa revin cat de curand cu niste foto legate de nasu Boris ....

    RăspundețiȘtergere

sari pe taste!