Totalul afișărilor de pagină

marți, 5 ianuarie 2010

Strada Carol

Înainte de instaurarea comunismului, strada cea mai răsărită din Mizil era cea cu cele mai multe prăvălii. Ştiu asta din poveştile bunicului, dar eram prea mic atunci cînd încă mi-ar fi putut spune oarece istorioare, ori detalii care ar fi putut spune în cîteva cuvinte ceva despre un tîrg muntenesc de la începutul sec. XX. Am mai auzit pe la începutul anului 2000 parcă de intenţia domnului profesor Ion Nistor de a face o schiţă a amplasamentelor comerciale situate pe strada Carol. I-ar fi fost de mare folos aşa ceva pentru a face o monografie a oraşului. Îi venise în sprijin Neni Ardeleanu, care însă a murit. De la tata, dar şi de la alţii, ştiu că Neni Ardeleanu era tobă de asemenea poveşti, o autoritate în privinţa istoriei Mizilului. Probabil că profesorul Ion Nistor a obţinut multe informaţii utile de la Neni Ardeleanu. Păcat însă că lucrarea la care muncise ani buni i-a fost deposedată post-mortem. După moartea profesorului Ion Nistor, fragmente din monografia acestuia au apărut în unul din ziarele primăriei oraşului, fără ca familiei să-i fi fost înapoiat manuscrisul -- dar asta e cu totul altă problemă.


Începusem cu strada Carol. Cînd informaţiile nu mai sînt posibile prin relatările de istorie orală ale martorilor acelor vremuri, o reconstituire, oarecum detectivistică, dar în bună parte avînd şi valoare etnografică, se mai poate face prin cercetarea imaginilor acelor vremuri. Prin amabilitatea colecţionarului Traian Bendereţchi am obţinut trei imagini ale unor cărţi poştale care prezintă segmente din strada Carol din perioada 1910-1920. Se poate deduce o activitate comercială intensă, principala formă de susţinere a acestei aşezări, la egală distanţă între Ploieşti şi Buzău, dar şi într-o zonă care favorizează schimbul comercial între cei de la deal (muntenii) şi cei din cîmp (cojanii). Redau imaginile celor două cărţi poştale, puse în circulaţie de către editurile Librăriilor D. Popovitz - Mizil şi "Galeria de Cadouri" Ad. Maier & D. Stern - Bucureşti, Str. Lipscani No. 3:






7 comentarii:

  1. Actuala str Bălcescu de la Brutaria lui Afiliu către nationala :) case vechi si cu o arhitectura aparte.. păcat ca sunt locuite de ţigani (unele)

    RăspundețiȘtergere
  2. ei, uite ca tocmai asta am uitat sa spun, ca strada Carol de atunci este acum strada Nicolae Balcescu. si intervalul Centru - intersectia cu strada Victoriei al strazii N. Balcescu, acum avind de o parte si de alta blocuri, pina un pic dupa cutremurul din 1977 avea case precum cele din cartile postale. deci e posibil ca macar un din aceste imagini sa fi fost obtinute de pe acest interval.

    RăspundețiȘtergere
  3. http://stoica.hotnews.ro/o-alta-fata-a-mizilului.html

    RăspundețiȘtergere
  4. multam, claudiu, pentru promovare.

    RăspundețiȘtergere
  5. bine mah frate acum sa aflu ca ai blog?
    deci ti-as sugera pentru chestii similare sa vb si cu Lucretiu [anticarul] ca si el are carti postale, nu stiu daca din Sibiu.
    Spor

    RăspundețiȘtergere
  6. @ mihaitza

    care mihaitza, ca stiu mai multi "mihaitza"?
    am fost la anticariatul lui Lucretiu dar nu am gasit cp cu Mizil. Sibiu nu ma intereseaza deocamdata. daca reusesc sa fac tema "Mizil", una destul de grea, ar fi ceva.

    RăspundețiȘtergere

sari pe taste!