Totalul afișărilor de pagină

vineri, 3 aprilie 2015

Băile Boboci, din nou

Am mai postat pe subiectul ăsta (aici și aici ). Revin cu oarece noutăți din trecut. Trei fragmente din timpuri diferite, găsite prin biblioteci digitale. Și fără comentarii. Textele în sine sînt suficiente. Eventualele asemănările cu prezentul sînt fie întîmplătoare, fie tradiție pur și simplu. Depinde de simpatii cum să le privim. Deci...

Ziarul Epoca, seria II, an III, nr. 519 din 26 iulie 1897.


Tot ziarul Epoca, seria II, an III, nr. 544 din 27 august 1897. O corespondență de la Mizil cu problemele de la Băile Boboci, dar și din oraș, primărie, biserică...


Anul următor apărea o semnalare, dar cu ceva mai multe detalii, privind situația stațiunii. Tot în Epoca (serie II, an IV, nr 836-229, din 11 aug 1898). Acel consilier care semnează e foarte posibil să fie fost Leonida Condeescu. Era de altfel un conservator destul de vocal și asigura corespondența ziarului cu Mizilul. Mai e de știut că atunci cînd postul de primar era ocupat de un liberal, Leonida Condeescu era unul dintre consilieri, așa încît avem unele motive să-l bănuim pe el ca fiind semnatarul  corspondenței.



În studiul semnat de Dr. Iacob Felix, Istoria igienei în România, apărut în Analele Academiei. Memoriile secțiunii științifice.  Seria 2. Tom 24: 1901-1902, la pag. 296 este menționată și stațiunea Băile Boboci.


În Raportul adresat MS Regelui asupra activității Ministerului Instrucțiunii Publice și al Cultelor, publicat de Spiru Haret la Institutul de arte grafice „Carol Gobl” - București, la capitolul Colonii de vară; excursiuni; măsuri de igienă menționează și stabilimentul de la Băile Boboci pe care Casa Școalelor l-a folosit în anii 1902 și 1903 și pe care intenționează să-l folosească și pe viitor (p. 227-228).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

sari pe taste!