Totalul afișărilor de pagină

joi, 17 aprilie 2014

Profesori, elevi - I -

Nu mi-am propus să scriu o istorie a şcolilor din Mizil. Nu ştiu cît de grea ar fi un asemenea proiect. Totuşi, sper să o facă cineva. Cu ce aş putea contribui eu la această secvenţă a istoriei oraşului, fireşte că alături de alţii, ar fi o variantă ilustrată. Arhiva de imagine "Miziliada" reuneşte într-un fond de fotografii aflat deocamdată la început, cu care încercăm să acoperim această temă a învăţămîntului. Am ales ca semnal de start al acestui fond o fotografie cu profesorii şi elevii primului an al Gimnaziului din Mizil, 1919-1920. Sînt mai multe informaţiile pe care le oferă această imagine, care ţin de domenii diverse, însă pe care nu am vrea să le scoatem în evidenţă pentru simplul fapt că ar necesita o documentare care presupune o oarecare rigoare. Voi dezvălui totuşi una dintre supoziţiile pe care le-am făcut într-o analiză fugară şi evident superficială. Este vorba de identitatea bărbatului din centrul fotografiei, în rîndul celor aşezaţi pe scaun (al treilea bărbat cu mustaţă şi cravată, aflat după cei doi preoţi), care după o informaţie neverificată încă ar părea să fie Tase Dumitrescu, cel care cîţiva ani mai tîrziu va înfiinţa liceul ce îi va purta numele. E de remarcat că acest obicei al fotografierii generaţiilor de elevi la sfîrşitul anului şcolar împreună cu profesorii a rămas pînă după 1989. Vom reveni curînd şi cu alte imagini şi poveşti. Mulţumiri lui G. O. pentru fotografie!


7 comentarii:

  1. Rar asa imagini ! Imaginipoze.cOm

    RăspundețiȘtergere
  2. am mai primit întrebarea asta. din fericire, blogul acesta nu este singura mea ocupație. o să revin ceva interesant. am avut cîteva luni care m-au ținut ocupat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aratati si promotia 1973. suntem foarte multi din oras: gelu marinescu (mort ), Petre Alexandru (mort), Cochirleanu Valeriu, Irimia Ecaterina, Gordie Gheorghe, Ion Constantin, Pascalau George, Dragnea Stelian, Nicolae Nicolaeetc.o teopora

      Ștergere
    2. Aș pune mai multe imagini, problema este că se ajunge greu la așa ceva. dacă dețineți fotografii asemănătoare, m-aș bucura, laolaltă cu alți cititori ai acestui blog, să le fac cunoscute și, dacă este posibil, însoțite de eventuale povești sau scurte explicații, legende etc.
      Pentru așa ceva o sursă ar fi liceul, în cazul în care mai păstrează panourile pe care le expuneau pe culoare ani de-a rîndul. O să încerc să tatonez varianta asta. Sau, o altă variantă mai la îndemînă, trimteți-mi o fotografie scanată și cîteva rînduri pe care le voi posta aici. Din comentarii pe care le-ați putea genera s-ar aduna destule povești de care ne-am bucura mai mulți. Ce ziceți?

      Ștergere
    3. sa nu-i uitamsi pe Bucur,Dragoi,Verzea,Nita,Corduman,Tita,Achim,Mose,
      Raduta,Iulica,Georgescu .

      Ștergere
  3. Sa nu-i uitam din prom.1973 pe Achim,Iliescu,Bucur,Moise,Raduta,Nit,Manta,Dragoi,Tita,Doina,Verzea,Stana,Iulica prof.Gradinaru,Savulescu,Tanasescu,Constantinescu,Baciu.

    RăspundețiȘtergere

sari pe taste!