Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 22 iunie 2013

Băile Boboci - I

Sînt multe de spus despre stațiunea balneară Băile Boboci. Este menționată ca fiind cea mai veche din Țara Românească. Un argument este faptul cunoscut mai degrabă de istorici că la Băile Boboci domnul Grigore Ghica a petrecut o vară alături de curtenii săi.
Grație studiului monografic „Tohani - oameni și legendă”, semnat de domnul profesor Viorel Șoldea împreună cu Ciprian și Ioana, fiul și nora, informațiile istorice despre Băile Boboci pe care aceștia le-au adunat ar putea servi autorităților pentru revitalizarea zonei -- într-un fel sau altul. Se putea dezvolta un proiect european, știut fiind faptul că Băile Boboci sînt în proprietatea orașului Mizil. 
Redau mai jos fotocopiile capitolului dedicat Băilor Boboci (pg. 129-138) din lucrarea menționată mai sus, alături de cîteva imagini (fotografii sau cărți poștale) pe care le-am colecționat în ultimii ani.

Pentru a putea citi fotocopiile este recomandabil să le descărcați.





















Următoarele imagini sînt o selecție a fotografiilor făcute în 2008, la resfințirea bisericii de la Băile Boboci. Recunoașteți deputatul de Mizil de la acea vremea, Adrian Năstase, aratîndu-se la față electorilor într-un moment pe care de obicei politicienii nu-l scapă: procesiuni de moaște, sfințiri de biserici, mari sărbători.










2 comentarii:

  1. Cata simplitate si eleganta degaja fotografiile vechi.Mereu m-am mirat cum reuseau barbatii in perioada interbelica sa poarte tot timpul elegantul costum cu vesta , nelipsita palarie ...chiar si in toiul verii. Nu am zarit in nicio fotografie sau pelicula pe cineva imbracat aiurea .Taranii in costumele lor populare si carand papornitele cu marfa ... cafenelele, birturile, cofetariile pline de lume eleganta si linistita . Femeile cu palarii,manusi fine si fara sarsanalele sau cu plase pline de cumparaturi vesnic grabite ...asta era treaba femeii din casa sau a olteanului care iti venea la poarta cu produsele necesare . Ma uitam si la viermuiala din pozele actuale ....
    Interesante materialele publicate pe care le citesc cu curiozitate de fiecare data .
    Va doresc succes in activitatea viitoare .

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred că era o lume care avea o continuitate, o coerență. Lumea de acum este rezultatul unei serii de rupturi. Rupturile aduc amestecuri, adeseori nefericite. Satul și orașul puteau să existe în propriile lor legi atunci, chiar dacă erau obligate să comunice, să relaționeze. Cred că amestecurile, probabil de alt fel, ar fi apărut și dacă nu am fi avut experiența comunismului. A se vedea Grecia sau Italia. Poate ar fi fost mai multă coerență în acea Românie posibilă. Dar discuțiile cu „dacă” nu prea își au rostul. Orice discuție e firesc să pornească de la prezent pentru că el este realitatea de care trebuie să ții seama atunci cînd proiectezi. Așa cred. Altfel, utopii au fost și vor mai fi.

    RăspundețiȘtergere

sari pe taste!