Totalul afișărilor de pagină

luni, 13 mai 2013

Pe unde mai e Mizilul

Unii mizileni nu prea vor să mai audă de orașul lor. Preferă să-l uite din varii motive. Alții încearcă să trăiască acolo ori să supraviețuiască. Mai sînt cei care vor să-l resusciteze -- viziunile lor asupra orașului sînt în chip natural diferite. În fine, există și o categorie a celor care nu-l uită, măcar că există: cei care probabil l-au cunoscut sau doar văzut cîndva și l-au inclus într-un fel sau altul în propria lor geografie. Un gen de memorie cumva întîmplătoare, oricum miraculoasă, cam așa cum era acel Mizil plutitor despre care aflăm în finalul unei cărți a lui Peter Esterhazy, o simplă denumire, ca atîtea altele, poate fără o noimă, înscrisă pe un vas care va fi traversat de multe ori Dunărea și staționat înainte de a cădea pradă ruginii undeva aproape de gurile de vărsare ale fluviului.
Am regăsit un astfel de Mizil personal într-o lucrare a lui Saul Steinberg, un desenator și grafician american de origine iudeo-română, emigrat în America din cauza persecuțiilor de la sfîrșitul aniilor 30, și care mai apoi a făcut o carieră solidă ca desenator al copertelor celebrei reviste The New Yorker. L-am descoperit astăzi în catalogul DESORDRES, în care lucrarea sa stă alături de cele ale unor artiști ca Atak, Yto Barrada, Paul Cox, Kitty Crowther, Isidro Ferrer și alții. Prima dată mi-au sărit în ochi denumirile București, Buzău și Râmnicu-Sărat, care apăreau alături de altele aparținînd unor așezări din USA, Italia, Ucraina sau de aiurea. Apoi am căutat cu atenție și am descoperit și alte orașe românești. Am găsit Focșanii, Galați, Câmpulung și mi-am zis că trebuie să fie și Mizilul pe-acolo, pe undeva. Și l-am găsit încadrat de Las Vegas, Houston, Odessa, Cagliari, Sassari și Bangkook. O fi fost Steinberg și prin Mizil? N-are importanță. Știm măcar că lucrarea în care apare, Autogeography, 1966 (74,9 x 52,7 cm) aparținînd Fundației Saul Steinberg din New York și că astfel Mizilul a fost plimbat prin lume, în galerii, muzee și reviste. Și asta datorită memoriei.
 
 
 
 

2 comentarii:

  1. Foarte interesant materialul si astfel mai aflam si noi ca numele acestui orasel prafuit si uitat de multi mai este mentionat si in lucrari sau lucruri interesante .
    V-am citit toate materialele publicate si va doresc succes in continuare .
    Stela

    RăspundețiȘtergere
  2. mulțumesc pentru atenția acordată!

    RăspundețiȘtergere

sari pe taste!