Totalul afișărilor de pagină

marți, 21 aprilie 2009

O expoziţie într-o expoziţie

Acum cîteva luni, mai exact în noiembrie 2008, am cumpărat printr-o licitaţie de pe
www.okazii.ro o carte poştală cu interiorul fostei şcoli de fete din Mizil. Pentru că ceea ce se vede în imagine pare a fi o expoziţie de cusături executate în programul şcolar, cartea poştală a figurat în expoziţia Cusături / ţesături organizată de Muzeul Ţăranului Român în perioada decembrie 2008 – ianuarie 2009, punctînd un anume tip de educaţie în ale artizanatului, nimic altceva decît o prelungire în şcoli a curentului Arta naţională din interbelic, care mai încoace a luat forma orelor de lucru manual. O expoziţie într-o altă expoziţie. Se prea poate ca această carte poştală să fie printre puţinele urme ale acestei şcoli de fete. Este posibil ca fotografii ale clădirii să mai existe, dar mă tem că imagini din interiorul şcolii vor fi destul de greu de găsit.


Pe verso-ul carţii poştale sînt scrise următoarele:

«Spre a vă aminti prima expoziţie dela Gim. De Fete din Mizil (expoziţie de lucru şi desen – din anul 1936-1937. Şi totodată vă mai amintiţi şi de mine.
(semnătura indescifrabilă) 7 iulie 1937
Destinatar:
Dsale
Domnişoarei
Diamanta Luscan
Directoare
Gim. De Fete Mizil
»

detaliu din expoziţia Cusături / ţesături


detaliu din expoziţia Cusături / ţesături

* * *

Şcoala de fete, aşa cum am auzit-o numită de tatăl meu, a mai funcţionat pînă în 1956, cînd i-a luat locul pentru doi ani o şcoală mixtă. Apoi, în 1958, s-a reînfiinţat liceul de cultură generală pe strada Nicolae Bălcescu, clădirea fostei şcoli de fete căpătînd destinaţia de internat al liceului pentru elevii de la ţară. În anii ’70, cînd liceul de cultură generală devine Liceul Industrial Mizil, clădirii i se dă o altă utilitate – atelier şcoală. Probabil că structura clădirii s-a şubrezit atît de la strungurile mutate acolo, de la vibraţii etc., dar şi de la cutremurele din ’77, ’86 şi ’90. A fost dărîmată acum cîţiva ani, după 2000, pentru a face loc unui supermarket Plus, neinspirat amplasat chiar acolo, la şosea, în centrul oraşului.

* * *

În aşteptarea unor fotografii cu clădirea fostei şcoli de fete, m-am gîndit să postez pentru încheiere o filmare din concert cu Emerson, Lake & Palmer: Barbarian - Nutrocker, o înnădire a două piese, una de pe ELP, primul album, a doua de pe Pictures at an Exibition - un fel de Să gîndim pozitiv, totuşi. Chiar aşa. Se poate şi mai rău.







Update. Pentru că promisesem, iată fotografii cu clădirea fostei Şcoli de fete înainte de demolare (2), după ce a fost părăsită, apoi incendiată, probabil pentru a i se grăbi dispariţia, procedeu folosit cu mare succes şi în Bucureşti în cazul contrucţiilor clasate în Patrimoniul arhitectural (vezi aici un exemplu). Cred că era o contrucţie relevantă pentru arhitectura tîrgurilor. În sfîrşit, nu mai e. Fotografiile îi aparţin lui Cosmin Pavel.

vedere frontală

vedere din spate


Şi supermarketul Plus (foto Cosmin Pavel):




Update: o fotografie cu Scoala de Fete furnizata recent de un tinar istoric.

15 comentarii:

  1. Buna ziua , as dori sa va intreb unde gasesc si eu poze vechi cu orasul nostru ?

    RăspundețiȘtergere
  2. pai sînt cam greu de găsit. în principiu ar trebui să le cauţi pe la cartofili, filatelişti. ei se adună de regulă în anumite zile, în nişte locuri ale lor, au şi asociaţii - depinde în ce oraş îi cauţi. ar mai fi şi tîrgurile la care participă. unul dintre ele este la Palatul Şuţu, actualul Muzeu de Istorie al Municipiului Bucureşti, dar datele, din cîte ştiu eu, nu sînt fixe. şi mai sînt tîrguri şi în ţară. trebuie să iei legătura cu o asociaţiei a filateliştilor, aici intră de regulă şi colecţionarii de cărţi poştale, şi vei obţine de la ei informaţii precise, unde şi cînd îi poţi întîlni într-un număr mai mare decît la asociaţia lor.
    cît despre cărţile poştale cu Mizilul, am aflat şi eu de la unul, de la altul că sînt destul de rare. în primul rînd pentru că e un oraş mic, şi în perioada interbelică editorii de astfel de cărţi poştale pentru tîrguri şi oraşe mici erau cei ce deţineau librăriile locale. exemplarele nu erau foarte multe, tirajele erau şi ele reduse. în principiu, să te aştepţi să găseşti carţi poştale cu Mizilul la nişte preţuri piperate. dacă ai talent de negociator, jos pălăria! de la unii colecţionari am înţeles că vreo 12 exemplare tot ar fi de găsit pe piaţă, incluzîndu-le şi pe cele cu Băile Boboci, care au fost şi sînt o proprietate a oraşului Mizil.
    dar mai pot apărea şi surprize de felul carţii poştale cu Gimnaziul de fete, care este o imagine alb-negru. şi ar mai fi vreo trei din perioada comunistă:
    1. Complexul Tohani
    2. Policlinica, dar cînd a fost editată clădirea adăpostea Raionul de Partid
    3. Statuia Eroilor, care în vremea aceea era amplasată între Liceul Tase Dumitrescu, fost Liceu Agro-industrial şi Policlinică, chiar la începutul aleii care duce spre blocurile din Teilor. După ce statuia a fost mutată de acolo în locul unde acum este obeliscul ăla straniu, pe locul statuii a apărut un ceas electric, care semăna un pic cu o tabelă de marcaj. probabil fusese făcut la uzină, acolo unde a fost făcută şi tabela de marcaj a stadionului. ceasul ăla n-a mers foarte mult timp, a fost devastat, si a ramas postamentul cu două citate despre Timp.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua. Am fost impresionata de articolul despre Scoala de Fete. Bunica mea a fost profesoara acolo in 1937-1938. Oare unde as putea gasi mai multe informatii despre scoala in perioada respectiva (de exemplu o lista a profesorilor din anii respectivi)?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bună ziua,
    Chiar nu ştiu unde aţi putea da de asemnea detalii. Mă gîndesc totuşi că dacă v-aţi interesa la liceul teoretic "Grigore Tocilescu", pentru simplul fapt că la un moment dat sediul fostei "Şcoli de fete" a trecut în administraţia liceului, actualmente "Grigore Tocilescu", veţi reuşi să intraţi pe un fir şi aşa să ajungeţi la ce vă doriţi. Ori poate că ar trebui să găsiţi în actele primăriei din perioada aceea. Pentru că, dacă nu mă înşel, exista o legătură între primărie şi unele instituţii precum biserica, şcoala etc.
    Dar stzaţi un pic, tocmai mi-am amintit că în LISTA FONDURILOR ŞI COLECŢIILOR DATE ÎN CERCETARE DE CĂTRE DJAN PRAHOVA era menţionat şi Gimnaziul de fete. Da, la Direcţia Judeţeană a Arhivelor Prahova veţi găsi Gimnaziul de fete Mizil(1934-1938) cu numărul de inventar 1002 (pe listă mai apare un număr, 41, care nu ştiu ce anume înseamnă), şi Gimnaziul Mixt Mizil (1919-1938; nr. de inventar este 1003, iar celălalt nr. este 367). Vă doresc succes în căutări. Daţi-mi un semn dacă aţi găsit ceva. Mă interesează şi pe mine să ajung la acele arhive.
    Numai bine,
    Cosmin Manolache

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc mult pentru sfat. Am fost la DJAN Prahova. Ma interesa in special perioada 1937-38. Documentele Gimnaziului de Fete pe care le-am citit recreeaza, cu detalii interesante si neasteptat de vii, o perioada importanta pentru Romania - alegerile din 1937 si instalarea dictaturii regale in 1938. Inca o data, multumesc!
    Flavia

    RăspundețiȘtergere
  6. care sint conditiile de acces la documente? e nevoie de vreo motivatie speciala, ma refer la o cercetare pe care cel interesat o intreprinde, o lucrare (monografie etc.) sau in urma solicitarii accesul la documente se face imediat, fara vreo justificare speciala?
    imi pare bine ca v-am fost de folos.
    numai bine

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu sunt conditii speciale. Mergeti cu buletinul, permisul se elibereaza pe loc. Puteti sa solicitati documentele in ziua respectiva si a doua zi sunt disponibile. Domnisoarele de la Sala de Studiu sunt extrem de amabile, este o placere sa lucrezi cu dumnealor.
    Succes in cercetare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua,

    As dori sa stiu unde as putea gasi mai multe informatii despre familia Litinschi din Mizil.
    Si despre istoria Mizilului in general (incepand cu 1850) : fotografii, studii...
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Anonim
    Familia Litinschi nu mai e de gasit in Mizil. Asta stiu de la cei mai in virsta. Cica ar avea o descendenta in Bucuresti, dar informatia ar trebui verificata. Daca nu uit de subiectul asta, o sa ma interesez (am avut o multime de lucruri pe cap in ultima jumatate de an, motivul pentru care n-am mai improspatat locul, aici).
    O istorie a Mizilului stiu ca ar trebui sa apara la sfirsitul anului asta. Cind se va intimpla, voi posta aici anuntul.
    Am totusi o istorie, o lucrare a unui profesor de istorie care dateaza de pe la sfirsitul anilor 70, inceputul anilor 80. Stiu ca lucrarea care urmeaza sa apara va avea mult mai multe informatii si, mai mult, nu va avea limbajul de lemn al anilor de sub comunism.

    RăspundețiȘtergere
  10. Va multumesc pentru raspunsul privind familia Litinschi din Mizil(imi cer scuze, foarte tardiv, avand un program incarcat n-am mai vizitat acest blog de peste o luna de zile). Realmente au o descendenta in Bucuresti, din care fac si eu parte (actualmente aceasta descendenta nici macar nu mai este totalmente in Bucuresti, ci in... Franta). Bunica mea e sora d-lui Litinschi Ion, profesor de matematica la liceele "Tase Dumitrescu" si "Grigore Tocilescu" in perioada interbelica.
    M-a impresionat istoria Scolii de fete, pacat de acea cladire admirabila (bunica mea mi-a vorbit despre ea). Din cate stiu de la ea, Mizilul a fost un orasel cochet inainte de razboi. A fost obligata sa vanda casa natala in anii '50, cand comunismul incepuse sa interzica posedarea mai multor proprietati de catre aceeasi persoana, alegand sa ramana in Bucuresti. Casa respectiva se gasea in centru, nu departe de primarie (exista si acum dar nu am mai fost in Mizil din anul 2004, vin in tara mai rar in ultimul timp). Va multumesc si astept cu nerabdare sa ma anuntati cand va fi editata lucrarea despre istoria Mizilului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! As vrea sa intru in legatura cu dumneavoastra, e posibil sa imi scrieti aici o adresa de mail la care sa va pot contacta? Este posibil ca bunica dumneavoastra sa il fi cunoscut pe bunicul meu si m-ar ajuta foarte mult cateva informatii. Multumesc din suflet!

      Ștergere
  11. @Anonim
    O sa va dau de stire cind va aparea cartea. Din ce stiu, inca nu a fost tiparita. Nu stiu cauzele, dar nu conteaza asta. Sper sa se intimple cit mai repede, iar intirzierea e foarte probabil sa fi fost cauzata de documentare. Poate imi trimiteti o adresa email pentru a va anunta.
    M-as bucura daca m-ati putea ajuta cu informatii referitoare la familia Litinschi pentru a scrie un text pe aceasta tema aici, pe Miziliada.
    Va multumesc si eu pentru informatiile pe care mi le-ati furnizat.

    RăspundețiȘtergere

sari pe taste!